O IZLOŽBI


Održavanje izložbe: 22 - 24. rujan 2022., Školska sportska dovana u Kastvu

14. Izložba MLADI@ INOVACIJE 2022.- Kastav

 

Ove 2022. godine, po četrnajsti  put organizira se nacionalna izložba MLADI&INOVACIJE, a domaćin i pokrovitelj će biti Grad Kastav i to čak 9 puta.

Riječ je o izložbi na kojoj se mogu vidjeti najbolji radovi mladih inovatora iz cijele Hrvatske, izložba na kojoj će i ove godine biti organiziran cijeli niz radionica na kojima će mladi posjetitelji moći i aktivno sudjelovati.

Do sada se je prezentiralo preko 700 najboljih radova mladih inovatora iz svih dijelova Hrvatske. Ove godine potvrđen je dolazak radova iz Osječko Baranjske županije, Sisačko Moslovačke županije,  Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Istarske županije, Požeško Slavonske županije,  Brodsko Posavske županije, Primorsko-goranske i Splitsko dalmatinske županije.

Uz predstavljanje radova mladih inovatora posjetitelji će imati priliku upoznati se sa novostječenim vještinama 30-tak  polaznika projekta “Mreža klubova mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka”. Projekt provodi Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa suradničkim organizacijama Savezom inovatora Primorsko-goranske županije, Elektroindustrijskom i obrtničkom školom Rijeka i Tehničkom školom Rijeka, dok je nositelj projekta Grad Kastav.

Osim prezentacije polaznika projekta na izložbi će biti predstavljena dva EU projekta čija je ukupna vrijednost oko četiri milijuna kuna kuna, a koja se provode na području naše Županije.
Jedan je inovacijski laboratorij inoLAB Kastav, prvi od četiri kluba mladih inovatora poduzetnika na području Urbane aglomeracije Rijeka u čijem prostoru će se provoditi niz povezanih aktivnosti. Ovim moderno uređenim i opremljenim prostorom prvenstveno će se služiti Klub inovatora KIN Kastav, te će osim za istraživanje i razvoj novih inovacija, služiti i drugim zainteresiranim korisnicima za razne edukacijske i prezentacijske formate.
Drugi je  EU projekt Erasmus+ u okviru kojeg je Zajednica tehničke kulture Rijeka jedan od partnera. Riječ je o projektu SCRAPY - Jačanje kompetencija za STEM učenje na daljinu kroz programiranje i "uradi sam" elektroniku (područje školskog obrazovanja). Primarni cilj im je obrazovati operativne inženjere s najvišim znanstvenim i upravljačkim vještinama. ECAM-EPMI je akreditiran za dodjelu diploma na diplomskoj i magistarskoj razini iz područja inženjerstva.

U sklopu izložbe biti će odžan i cijeli niz radionica od koji treba istaknuti radionice upravljanja DRONOM kojima će se ove godine posvetiti posebna pažnja, ali i tradicionalnu radionicu keramike.

Po prvi puta na Izložbi će u kategoriji tehničkog stvaralaštva svoje aktivnosti prezentirati četiri učeničke zadruge. Zadruge su dobar primjer kako pod vostvom mentora učenici mogu osmisliti radove, proizvesti ih u potrebnoj količini i organizirati njihovu prodaju.

Organizator ovogodišnje manifestacije tradicionalno je Savez inovatora PGŽ Rijeka, ali treba istaknuti potporu u organizaciji Saveza riječkih inovatora, KIN Kastava, Udruge inovatora Šterika iz Praputnjaka, UI "INTERINOVA" Matulji , IN kluba Rijeka, ZTK Rijeka, te suorganizatora Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, Tehničke škole Rijeka i Saveza inovatora Zagreba.

Izložba je organizirana uz pokroviteljstvo Grada Kastva, Općine Matulji,  Primorsko-goranske županije, Hrvatske gospodarske komore, sponzora  Hrvatske banke za obnovu i razvoj HABOR te Grada RIjeke koja daje financijsku potporu riječkim mladim inovatrima u vidu kotizacije.

Ove godine su se po prvi put  uključile i  tvrtke donatori  s područja naše županije Euromodul, FRIGO -VE i Mramoterm što posebno daje širi značaj izložbe.

Izložba ima obrise, kako se je željelo od samog početka, visoko stručna s dobrim radovima, s kvalitetnim radionicama za posjetitelje, s prezentacijama i svakako izložba koja je mjesto druženja mladih inovatora i mjesto razmjene njihovih iskustava.

 

Izrada stranice sufinancira se sredstvima Primorsko goranske Županije.